صنعت ایران در حال گذار است.

شناخت الگوهای موثر در انقلاب صنعتی چهارم بستر لازم را برای توسعه فناوری های هوشمند در صنایع مختلف فراهم می کند.
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، با توجه به توسعه سریع فناوری های هوشمند در تمام نقاط جهان، برنامه ریزی دقیق برای تثبیت جایگاه ایران در بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته ضروری است. در این راستا و برای دستیابی به اهداف تعیین شده در سند چشم انداز بیست ساله، شناخت چالش های موجود در اجرای انقلاب صنعتی چهارم ضروری است. در زیر نظر داور یکی از کارکنان معاونت شرکت زیرساخت فناپ را مشاهده می کنید:
روزی که مهندس اسکاتلندی ماشین بخار را در گاراژ خود اختراع کرد و اولین انقلاب صنعتی رخ داد، نادرشاه افشار به زادگاهش در ایران شتافت، صد سال طول کشید تا عطر اولین انقلاب صنعتی به ایران برسد.
اما انقلاب صنعتی دوم پس از 50 سال در سال 1303 به ایران رسید و کارگاه های تولیدی را به ژنراتورهایی که ما وارد کرده بودیم تجهیز کرد. انقلاب صنعتی سوم برخاسته از برنامه سوم توسعه قبل از انقلاب بود و ایران خودرو (ایران ناسیونال) نماد ورود سومین انقلاب صنعتی به ایران بود که پس از 25 سال از آغاز آن در جهان به ایران رسید. با این منطق و اینکه هر بار فاصله انقلاب جهانی تا ورود به کشورمان نصف می شود، اکنون پیش بینی می شود که 12.5 سال طول بکشد تا ایران به انقلاب صنعتی چهارم بپیوندد، بنابراین هدف ما باید اجازه دهیم سال 2024 باشد. وارد انقلاب صنعتی چهارم شوید.
نقشه راه و مدل هفت مرحله ای برای دستیابی به انقلاب صنعتی چهارم
ورود به انقلاب صنعتی چهارم نیاز به نقشه و برنامه دارد، بر اساس دغدغه های کتاب «شکل دادن به آینده انقلاب صنعتی چهارم» نوشته کلاوس شواب، بنیانگذار مجمع جهانی اقتصاد، می توان مدلی هفت مرحله ای ترسیم کرد. . اولین قدم، تعریف خط مشی و چشم انداز تحول دیجیتال در سازمان است. این بدان معناست که همانطور که بخش خصوصی باید در سیاست های خود به موضوع انقلاب صنعتی چهارم بپردازد، سازمان ها و صنایعی که می خواهند مشتری بخش خصوصی باشند نیز باید سیاست های خود را از نو طراحی کنند.
مرحله دوم تولید محصولات و خدمات مناسب است. ما و صنایع مشتری ما باید محصولات و خدمات خود را تعریف کنیم. به عنوان مثال، پلتفرم هایی مانند مدیریت منابع سازمانی (ERP)، بستر اینترنت اشیاء، پلت فرم رایانش ابری و غیره. محصولات زیربنایی صنایع محسوب می شوند.
دوقلوهای دیجیتال یکی دیگر از محصولات این حوزه هستند، نسخههای مجازی دنیای فیزیکی که شبیهسازی مجازی را امکانپذیر میکنند و فرآیندهای دنیای واقعی را ارزانتر میکنند. امروزه، سازمانها بیش از هر زمان دیگری به استفاده از دوقلوهای دیجیتال برای بهینهسازی فرآیندها روی آوردهاند، دوقلوهای دیجیتالی، صنایع را قادر میسازد تا تصمیمات مرتبطتری را براساس دادهها در زمان واقعی اتخاذ کنند و محصولات، خدمات و مدلهای تجاری جدید طراحی کنند.
Living Lab بستری برای شکوفایی ایده های استارتاپی است
مرحله سوم محیط آزمایشگاهی برای آزمایش و آزمون و خطا است. برای انقلاب صنعتی چهارم به یک آزمایشگاه زنده نیاز داریم. اینجاست که استارت آپ ها سفر می کنند و اگر هر یک از آنها ایده ساخت یک ماژول کاربردی در صنعت را داشته باشد، بستر توسعه آن فراهم می شود.
در نمایشگاه کیش دیدم که یکی از جوانان خلاق ماژول ماشین دوار را نصب کرده است که می تواند «تعمیرات قابل پیش بینی» را ارزیابی کند. چنین آثار ارزشمند اما منزوی می تواند در آزمایشگاه زنده تایید شود و سپس وارد صنعت شود. صنعت ایران مستعد ریسک است، البته این طبیعی است. اگر صاحب صنعت هستید، اجازه نمیدهید خط تولید شما محل آزمون و خطای استارتآپهای جوان باشد. چون ضرب الاجل مالی دارید و نمی توانید این ریسک را بپذیرید.
ما باید برای کار با نسل Z آماده شویم
گام چهارم توجه به انگیزه های سرمایه انسانی است، ما باید بتوانیم با نسل Z در سازمان خود کار کنیم، نسلی که بار انقلاب چهارم صنعتی را به دوش می کشد، نسلی که در نوع متفاوتی ظهور کرده است. همکاری و ارتباطات آنها، آنها می خواهند آزادانه کار کنند. ما باید ریسک کنیم تا بذر شجاعت را در دل مدیران بکاریم تا حتی در صورت شکست سرمایه گذاری کنند و به این ترتیب راه موفقیت هموار می شود.
ما هنوز داده های ثابتی برای تحلیل دقیق بازار نداریم
مرحله پنجم برندسازی و تبلیغ است. ما نیاز به تحلیل دقیق بازار و مشکلات و نیازهای صنعت خود داریم. اما هیچ داده ثابتی در کشور وجود ندارد. در حالی که کشورهای همسایه ایران این داده های ثابت را دارند. به عنوان مثال ما نمی دانیم که در صنایع غیرفلزی دقیقا چه نیازهایی وجود دارد و وزارتخانه های مربوطه هم در این زمینه تلاش نمی کنند.
مرحله ششم، همکاری با شرکتهای خارجی، استارتآپهایی است که خارج از سازمانهای بزرگ شریک هستند و میتوانند در ارائه محصولات و خدمات به آنها کمک کنند و در نهایت مرحله هفتم تحولی در ساختار و فرآیندهای سازمانهای صنعتی اتخاذ میکند. ما باید برای گذار از ساختارهای موجود آماده شویم.
سه چالش در راه انقلاب صنعتی چهارم
اما در راه انقلاب صنعتی چهارم حداقل سه چالش داریم: اول اینکه انقلاب صنعتی سوم در کشور ما به پیروزی کامل نرسیده است. بنابراین، اگر بخواهیم راه حل جدیدی برای ماشین های دوار یا خط انتقال طراحی کنیم، می بینم که موتور مکانیسم اولیه ای را ندارد که بتوانیم از آن داده ها را دریافت کنیم.
چالش دوم این است که سازمان های دولتی در کشور نه درکی از انقلاب صنعتی چهارم دارند، نه سیاست گذاری و نه حمایت. در حالی که ما نیاز به قانون گذاری در این زمینه داریم و به همین دلیل تلاش می کنیم تا انجمن های صنفی در این زمینه ایجاد کنیم.
چالش سوم سازمان ها و صنعت ماست. صنایع کشور تا چه اندازه برای سرمایه گذاری در این حوزه آمادگی دارند؟ چقدر آشنا هستند؟ بنابراین لازم است آگاهی در این زمینه با سرعت و کیفیت بالاتری افزایش یابد.
انتهای پیام/4144