بر اساس گزارش ها اعتدالمجتبی شفیعی صبح امروز در جلسه علنی شورای شهر تهران به بیان اقدامات ایستگاه حمل و نقل پرداخت و گفت: توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت تقاضا می تواند تا 15 درصد در بهبود وضعیت ترافیک موثر باشد. شهردار تهران تصمیم دارد کمپ توسعه حمل و نقل عمومی و پاک را راه اندازی کند که تا کنون چهار جلسه برگزار شده است تا زمانی که دستگاه های اجرایی موثر در جنبش پایتخت وجود داشته باشد و باید کمپ ایجاد شود. افزایش هماهنگی بین این ارگان ها
وی با تاکید بر اینکه توسعه و نوسازی خطوط، بهسازی و نوسازی سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری، ادامه داد: تاکنون 59 طرح عملیاتی تدوین شده و در حال حاضر 143 ایستگاه و 1521 واگن مترو داریم که از این تعداد 260 واگن دو واگنه است. واگن های یک طرفه و 1295 یک طرفه هستند و برای رسیدن به مسافت استاندارد دو دقیقه ای به 1467 واگن نیاز داریم در حالی که برای خطوط جدید 8 تا 11 مترو نیز به 1500 واگن نیاز داریم.
معاون حمل و نقل شهرداری تهران با بیان اینکه میانگین عمر ناوگان اتوبوسرانی 10 سال و در بخش خصوصی این رقم 15 سال است، گفت: تنها 2274 اتوبوس فعال داریم و 303 دستگاه وانت نیز داریم. فعال.
شفیعی با اشاره به وضعیت تاکسیرانی ادامه داد: 78 هزار و 700 تاکسی فعال در سازمان تاکسیرانی وجود دارد که 52 درصد آنها بالای 10 سال و به سن فرسودگی رسیده اند که از این تعداد بیش از 6 هزار و 500 دستگاه مینی بوس است. این تا زمانی است که به طور کامل این رگ ها فرسوده شوند و میانگین جابجایی آن 18٪ است.
وی با بیان اینکه اخیرا تفاهم نامه ای با وزارت کشور برای اعطای وام 2000 میلیارد تنی قطعات یدکی مترو پیگیری کردیم، افزود: همچنین قرارداد 630 واگن نیز با پالایش نفت انجام می شود. البته این موضوع به دوره قبلی شهرداری برمی گردد که در دوره فعلی پیگیری شد و در مکاتبه ای که اخیرا با سازمان برنامه و بودجه انجام شد، اعلام کردند که وزارت نفت حواله های پالایش نفت را تامین می کند.
معاون شهردار تهران در خصوص وضعیت اتوبوس های فرسوده نیز گفت: 4 هزار و 300 واحد باید در چهار سال نوسازی شود. منطقه اتوبوس برقی تامین می شود و همچنین قصد داریم بخش خصوصی را در سازماندهی نیروی کار تقویت کنیم و به همین دلیل یکی از خطوط BRT را برای ورود بخش خصوصی در نظر گرفته ایم و برنامه ریزی فشرده برای تحویل رانندگان از این مکان تهیه شد و همزمان در مورد بازسازی اتوبوس ها بحث کردیم و با این حساب با مدل اقتصادی جدیدی که طراحی کردیم، خودروسازان علاقه نشان دادند که در این مقوله قرار بگیرند.
شفیعی با بیان اینکه بزرگترین فضای زیرزمینی کشور و حتی خاورمیانه با نام سامانه اکتاو در مترو افتتاح می شود، گفت: شش ایستگاه مترو تا پایان سال به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به لزوم توسعه حمل و نقل پاک، تاکید کرد: سقف جریمه خودروهای فاقد سرویس فنی محدود است و باید به شهرداری و نیروی انتظامی برای تغییر این موضوع اختیار داده شود. ما در این زمینه پیگیری و همکاری کرده ایم تا بتوانیم در کار با این خودروها رویکرد خاصی داشته باشیم.
معاون حمل و نقل شهرداری تهران در بخشی دیگر از گزارش خود تاکید کرد: در سال 1400 با وجود افزایش 35 درصدی ترافیک شاهد کاهش 8 درصدی تلفات ناشی از تصادفات جاده ای هستیم. همانطور که گفتم با همکاری وزارت کشور و شهرداری تعمیر و تعمیرات اساسی اتوبوس ها در دستور کار است و تا پایان سال باید 1400 واحد تعمیر شود. در این راستا اقداماتی انجام شده و حتی بخش خصوصی نیز وارد شده است. آنها با اتوبوس های جدید چیز زیادی نخواهند داشت.
معاون شهردار تهران از ورود اتوبوس های فرسوده ساخت اروپا خبر داد و گفت: 50 دستگاه اتوبوس وارد شده است که در تعمیر اولیه هستند و پس از اخذ مجوز دولت شماره گذاری می شوند که شامل اتوبوس های تک کابین، دو طبقه و دو طبقه می شود. اتوبوس های این اتوبوس ها دو طبقه باشند که استاندارد یورو 4 و حتی یورو 5 هستند و استانداردهای ما را برآورده می کنند و قیمت خرید این اتوبوس ها کمتر از هزینه تعمیر اتوبوس های فعلی است.
شفیعی با بیان اینکه تا پایان سال 50 اتوبوس برقی وارد ناوگان می شود، گفت: برنامه 18 ماهه با 800 میلیارد ریال وام و 24 میلیون یورو برای تسریع تعمیرات اساسی مترو پیش بینی شده است.