به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نظام رتبه بندی لیدن نتایج رتبه بندی بهترین دانشگاه های جهان در سال 2022 را منتشر می کند که بر اساس آن 44 دانشگاه ایرانی در بین 1318 دانشگاه برتر جهان قرار دارند.
لیدن یکی از معروفترین سیستمهای ارزیابی دانشگاهی است که هر ساله دانشگاههای پیشرو جهان را بر اساس معیارهای علمسنجی معتبر ارزیابی و رتبهبندی میکند.
به گزارش لیدن، دانشگاه صنعتی امیرکبیر اولین دانشگاه صنعتی کشور است.
بر اساس نتایج این رتبه بندی، در بین کشورهای اسلامی ایران با 44 دانشگاه در رتبه اول، ترکیه با 32 دانشگاه در رتبه دوم و مصر با 10 دانشگاه در رتبه سوم قرار دارند.
در سال 2022، لیدن بر اساس چهار معیار اصلی برای مرجعیت علمی، دیپلماسی علمی، دسترسی آزاد به نشریات و تنوع جنسیتی رتبهبندی شد. در این ارزیابی ها از محصولات علمی دانشگاه ها از سال 2017 تا 2020 از پایگاه Web of Science استفاده شده است.
ضوابط مرجعیت علمی (تاثیر علمی) تعداد کل مقالات و شاخص هایی مانند 1% مقالات برتر، 5% مقالات برتر، 10% مقالات برتر و 50% مقالات برتر از نظر تعداد و سهم از کل. تعداد و تعداد کل انتشارات، تعداد کل و میانگین استنادهای دانشگاه TCS و MCS و همچنین تعداد کل و میانگین استنادهای نرمال شده (بر اساس رشته و سال) TNCS و MNCS (دو شاخص آخر وجود ندارد) استفاده شده است. در صفحه نتایج اصلی نشان داده شده است).
در معیار دیپلماسی علمی، شاخص هایی مانند تعداد کل انتشارات، همکاری علمی، همکاری بین المللی، همکاری صنعتی، همکاری علمی با فاصله جغرافیایی کمتر از 100 کیلومتر و همکاری علمی با فاصله جغرافیایی بیش از 5000 کیلومتر (به تعداد و سهم از تعداد کل) استفاده می شود.
معیار دسترسی آزاد به نشریات نیز شامل شاخصهایی برای تعداد کل نشریات، انتشارات دسترسی آزاد، انتشارات دسترسی آزاد طلایی، انتشارات دسترسی آزاد ترکیبی، انتشارات دسترسی برنزی، انتشارات دسترسی سبز (به عنوان تعداد و سهم از تعداد کل) است.
معیارهای تنوع جنسیتی همچنین شامل شاخصهای همکاری با نویسندگانی است که جنسیت آنها مشخص نیست، نویسندگان مرد (نسبت به تعداد کل نویسندگان)، نویسندگان زن (نسبت به تعداد کل نویسندگان)، نویسندگان مرد (نسبت به همه نویسندگان مرد و زن) ، نویسندگان زن (نسبت به همه نویسندگان زن و مرد هستند). در جدول زیر معیارها و شاخص های لیدن برای رتبه بندی ارائه شده است.
نظام رتبهبندی لیدن بر خلاف سایر نظامهای رتبهبندی جهان، رتبهبندی واحدی را برای دانشگاهها در سیستم خود محاسبه نمیکند، اما دانشگاهها بر اساس معیارها و شاخصهایی در نظام لیدن رتبهبندی میشوند. بنابراین یکی از ویژگی های رتبه بندی لیدن این است که به دانشگاه های حاضر در رتبه بندی خود رتبه عمومی را که برگرفته از تأثیر همه شاخص ها و وزن های مرتبط است، اختصاص نمی دهد و برای همه دانشگاه ها در این شاخص ها، نتایج حاصل می شود. و رتبه بندی به صورت جداگانه محاسبه و منتشر می شود.
انتهای پیام/