به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه نوین،من کهن النزلاله فیلمیده لهر رحمان خی حتی یوآ دیتا ما حتی; 1
بگو: کسی که گمراه شده است [خدای ] رحمان به او زمان می دهد در حالی که [که ] آنچه به آنها وعده داده شده است; یا به شکنجه یا قیامت نگاه کنید. بنابراین آنها به زودی متوجه می شوند که موقعیت چه کسی بدتر و کدام ارتش ضعیف تر است. و خداوند بر هدايت هدايت يافتگان مي افزايد و حسنات پايدار نزد پروردگارت بهتر و پاداش تر است.
تفسیر آیه:
این آیه به ستمگران هشدار می دهد که نپندارند ثروت ها و امکانات دنیا مایه رحمت است; بلکه ممکن است عامل رنج باشد! هر که بر هذیان خود اصرار کند، خداوند به او مهلت می دهد و این زندگی سعادتمندانه را برپا می کند تا وقت موعود فرا رسد و عذاب را به چشم خود ببیند. در این روز خواهند فهمید که چه کسی موقعیت بدتر و کدام ارتش ضعیف تر است.
با این حال، کسانی هستند که با غرق شدن در توهم و اصرار بر دستورات نادرست، توانایی رهبری در درون خود را از دست می دهند. نعمت های مادی خداوند برای آنان عذاب خواهد بود; زیرا این امکانات باعث غفلت و غرور آنها می شود و خدا را به کلی فراموش می کنند و به جای استفاده از این نعمت ها در جهت رشد، برای فساد و ظلم استفاده می شود.
در مقابل این افراد کسانی هستند که هدایت الهی را می پذیرند و راه حق و عدالت را می پیمایند. عمل صالح آنها باقی است و این کارها و اعمالشان ثواب بزرگتر از خدا و در نهایت بهتر است.
تفسیر آیه:
معانی دیگر آیه شریفه در روایات آمده است; چنانکه امام صادق علیه السلام می فرماید:
و اما ضرب المثل: «حتی اگر ببینی چه وعده می دهند، این خروج صالحان علیهم السلام است و وقتش رسیده است.
فرمود: ضرب المثل: «وَ اللَّهُ یَزْفَعُونَ الَّذِینَ هَدَیْناً». قال: ایزیدهم ذلک الیوم هدی العلی هدی باتباعهم القائم حیت لا یجحدووو;
ولى كلام خدا «اگر نشنوايم» اين خروج حق است و اين ساعت است. پس به زودی این روز و آنچه را که از جانب خداوند به دست قائم (علیه السلام) بر آنان نازل می شود، خواهند دید. پس این کلام خداست: «من شرور محل»; آن موقع است که [ظهور] بلند شدم و پرسیدم من هم وزن کم می کنم. ..” چیست؟
گفت خدایا در اين روز هدايت را بر هدايت مي افزايد زيرا از حضرت گيام عليه السلام پيروي مي كنند; چون آن را رد نمی کنند.
امام هادی (علیه السلام) نیز در داستانی طولانی به همین مطلب اشاره می کند:
گفت: اگر هم ببینیم قول می دهیم که از ضعف ناصری ها غافل نمانند و حساب شوند، یعنی محکم بایستند و حمایت کنند. 3
عرض كردم: مراد از آيه «ولو بشنوم» چيست؟ .. «آن چیست؟ فرمود: اهمیت حضرت غم ص و یارانش.
بر اساس این روایات، یکی از مصادیق آیه «زمان نزول» است که برای ناتوانان با عذاب و سختی همراه است و برای صالحان و مؤمنان و کسانی که هدایت الهی را پذیرفته اند، نصرت و یاری می دهد. و دستورالعمل ها؛ راهنمایی اضافی
چند یادداشت:
- 1 قیام حضرت مهدی (عج) جلوه ای از وعده خداوند مبنی بر پیروزی لشکر ایمان بر لشکر کفر است.
- 2. خروج و قیام امام ناگهانی و همراه با هلاکت و نابودی دنیا پرستان است; پس قبل از ظهور باید خود را از درجات آنان خارج کرد و از صالحان بود.
- 3. در ایام ظهور حق و ظهور حضرت، دستورات یکی پس از دیگری بر مردم نازل می شود. البته فایده این رهنمودها برای کسی است که در خود توانایی هایی ایجاد کرده و گام اول را برداشته است (ذلِک الْکتابُ لا ریب فِیهِ هُدی لِلْمُتَّقِی لِلْمُتنّقی);
- 4. دریافت هدایت با اطاعت آمیخته است. پس هر چه اطاعت کاملتر باشد، هدایت بیشتری دریافت می کند. البته این ذیل بر اساس علم امام زمان (عج) است.
PS:
1: مریم (19)، آیات 75 و 76.
2: کافی، ص 1، ص 431، ص 90.
3: همان، ص 432، ص 91.
4: بقره (2)، آیه 2.
5: یوسفیان، مهدی، امام مهدی (عج) در قرآن، جلد اول، بنیاد فرهنگی وعده های زیارت (عج) – ایران – تهران، چاپ: 1387.