وزیر امور خارجه فرانسه گفت: احیای برجام منوط به دریافت پاسخ مثبت از سوی ایران است.
من گزارش میدم اعتدالکاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه با اشاره به یادداشت اخیر مقام سیاست خارجی اتحادیه اروپا در فایننشال تایمز، در توئیتی نوشت: بازگشت به اجرای کامل توافق هسته ای 2015 هنوز امکان پذیر است، اما برای دستیابی به این، پاسخ مثبت است. از اتحادیه اروپا در اسرع وقت ایران باید پذیرفته شود. این پیامی است که فرانسه و شرکای آن به ایران ارسال می کنند.
واکنش وزیر امور خارجه فرانسه پس از آن صورت گرفت که جوزف بورل روز سه شنبه در یادداشتی در فایننشال تایمز درباره توافق هسته ای نوشت: اجرای کامل توافق به شدت تحت تاثیر تصمیم دونالد ترامپ برای خروج آمریکا از آن در سال 2018 است و اجرای “فشار”. “حداکثر” به صورت یک طرفه قرار می گیرد. ایران همچنین فعالیت های هسته ای خود را به طرز نگران کننده ای افزایش داده است. متأسفانه ایران حتی تواناییهای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را محدود کرده و نتوانسته است به طور کامل با آژانس در چارچوب تعهدات پادمانی اصلی خود همکاری کند. «فشار حداکثری» با شکست مواجه شد و علیرغم بهترین تلاشها در ادامه توافق، مردم ایران از مزایای اقتصادی کامل لغو تحریمها محروم شدند.
وی در این یادداشت تصریح کرد: در آوریل 2021 به عنوان هماهنگ کننده برجام، از عزم سیاسی دولت جدید آمریکا برای آغاز روند دیپلماتیک با حضور آمریکا و شرکت کنندگان برجام برای معکوس کردن این تشدید خطرناک استفاده کردم. هدف من تسهیل بازگشت ایالات متحده به برجام و اجرای کامل تعهدات برجام توسط ایران و ایالات متحده بود. پس از 15 ماه گفتگوی فشرده و سازنده در وین و تعاملات بیشماری با شرکتکنندگان برجام و ایالات متحده، به این نتیجه رسیدهام که فضا برای سازشهای اساسی بیشتر به پایان رسیده است. متنی را روی میز گذاشته بودم که در آن روند لغو تحریمها و همچنین گامهای هستهای مورد نیاز برای احیای برجام را شرح میداد.
هماهنگ کننده مذاکرات توافق هسته ای تصریح کرد: این متن بهترین توافقی است که برای تسهیل مذاکرات ممکن می بینم. این یک توافق کامل نیست، اما به تمام عناصر حیاتی می پردازد و شامل سازش های دشواری است که طرفین به دست آورده اند. اکنون باید تصمیماتی گرفته شود تا از این فرصت منحصر به فرد برای دستیابی به موفقیت و نشان دادن پتانسیل عالی اجرای کامل توافق استفاده شود. من هیچ جایگزین موثر یا جامعی برای دسترسی نمی بینم.
جورپ در بورل یادداشت خود را ادامه داد: اکنون بازگرداندن اجرای کامل توافق می تواند بار دیگر این مزایا را احیا کند. این منافع شامل محدودیت های شدید بر ظرفیت ایران برای غنی سازی اورانیوم و نظارت دقیق آژانس بین المللی انرژی اتمی است. این توافق همچنین می تواند یک پویایی امنیتی مبتنی بر همکاری بیشتر در منطقه ایجاد کند و یک حرکت مثبت اعتمادسازی ایجاد کند. همچنین می دانیم که تهران پس از تجارت منفی در سال های اخیر دچار تردیدهای جدی شده است. با این وجود، توافق روی میز نشان دهنده عزم همه شرکت کنندگان برای تضمین پایداری آن است و شامل تعهد رئیس جمهور جو بایدن و تضمین های ایالات متحده در این زمینه است. در نتیجه، این توافق از مصونیت بیشتری در برابر اقدامات یکجانبه احتمالی برای تضعیف آن برخوردار است.
این مذاکره کننده هسته ای اضافه کرد: هر روزی که در وین به توافق نرسد، منافع اقتصادی ملموس مردم ایران از لغو تحریم های آمریکا و همچنین منافع عدم اشاعه هسته ای برای جهان به تعویق می افتد. انعقاد توافقنامه در این زمان منافع اقتصادی و مالی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت و همچنین امنیت منطقه ای و جهانی را تقویت می کند.
این مقام سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نهایت نوشت: اکنون زمان آن است که تصمیمات سریع سیاسی برای پایان دادن به مذاکرات در وین بر اساس متن پیشنهادی من گرفته شود و بلافاصله به اجرای کامل برجام بازگردیم. این توافق در خدمت رژیم منع اشاعه هستهای در ازای لغو تحریمها است و نشان میدهد که دستیابی به توافقات بینالمللی متعادل در این دوران پرتلاطم امکانپذیر است. اگر توافق پذیرفته نشود، بحران هسته ای به وجود می آید و این امر ایران و مردمش را بیشتر منزوی می کند. وظیفه مشترک ما رسیدن به توافق است.
جو بایدن پس از پیروزی در انتخابات سال گذشته در برابر ترامپ، مذاکرات غیرمستقیم با ایران را برای بازگشت به توافق دوجانبه در چارچوب مذاکرات وین از سر گرفت. این مذاکرات که آخرین دور آن بین ایران و آمریکا با کمک اتحادیه اروپا در قطر انجام شد، هنوز توافق را نهایی نکرده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پس از انجام این مذاکرات در قطر گفت: مصمم هستیم به یک توافق خوب، قوی و با ثبات برسیم و برخلاف برخی ادعاهای طرف آمریکایی، هیچ گونه تقاضای زیادهروی و زیادهخواهی نخواهیم کرد. خواسته های خارق العاده ای از سوی ایالات متحده باشد
وزیر امور خارجه گفت: خواستههای ما کاملاً در چارچوب توافق 2015 است و اگر طرف آمریکایی معتقد است که موضوع خارج از برجام است، در مذاکرات به طرف آمریکایی تاکید کردهایم که این کشور هر چیزی را که مانع برجام میشود حذف کند. منافع اقتصادی ایران در چارچوب برجام. در رایزنیهای اخیر ما بر یک موضوع عمده تمرکز کردهایم و آن بحث تضمینهای مؤثر آمریکا در زمینههای مرتبط با هر چیزی است که بخواهد بر سود اقتصادی ایران از برجام تأثیر بگذارد و درخواست ما بلندپروازانه نیست.